Spara pengar med kredit

Det finns en rad olika tips om hur man ska gå tillväga för att spara pengar eller bättra sin ekonomi, och vissa tips är såklart bättre än andra. Men vilket är det absolut bästa tipset? En sparform som många inte tänker på är att det går att dra ned på sina kostnader utan att man ens märker det och det är genom att handla på kredit – det gäller bara att man har det bästa kreditkortet.

Funderar du på att skaffa ett kreditkort? Det gör du rätt i, men ta inte första bästa erbjudandet som du snubblar över utan se till att välja en kredit som passar dig och dina ekonomiska förutsättningar. Ett smart drag kan därför vara att först och främst tänka till kring om det här sättet att spara pengar på faktiskt är det rätta för dig. Något som man nämligen ska tänka på är att det hela faktiskt handlar om att leva på lånade pengar, vilket också betyder att dessa ska betalas tillbaka ganska snart och oftast månadsvis. Det fina med att ha ett kreditkort är att du alltid har tillgång till pengar och ett kreditkort är ofta kopplade till en rad rabatter som gör det billigare för dig att betala med krediten än om du skulle betalat med betalkortet – så välj det kort som ger dig den typ av rabatter som du är i mest behov av.

Bra att veta om krediter och kreditkort

Det finns en hel del saker att ha koll på om man ska skaffa sig ett kreditkort och som tur är har Expressen Dina Pengar sammanfattat en hel guide med bra saker att känna till. Bland annat skriver man om vanliga frågor och förklarar olika avgifter som tillkommer. Man har till exempel inga dolda avgifter men det tillkommer ofta årsavgifter eller aviavgifter och om man tar ut kontanter på kredit så är det vanligt med en extra avgift som kan gå upp till 3 procent på uttaget. Samma gäller om du använder kortet utomlands, då är det vanligt med ett valutapåslag på upp till 2 procent, vilket alltså är en avgift på 200 kronor om du handlar för motsvarande 10 000 kronor. En annan bra sak är att inte ha för många krediter i ditt namn, för det kan nämligen påverka dina möjligheter att ta lån eftersom att bankerna och kreditupplysningsföretagen räknar ihop alla krediter du har och utgår också från att du använder eller har använt dessa till fullo även om så inte är fallet.

Det viktigaste är alltså att välja rätt kreditkort och att bara ta kredit om du verkligen har råd med detta, annars kan det sluta som för killen i den här smått satiriska låten: