Smart och etiskt

Om man inte har obegränsat med yta kommer man förr eller senare att behöva frigöra lite av den varan i sitt hem. Det finns smart förvaring lite varstans, ofta till mycket låga priser. Vi tycker dock att man bör tänka på det etiska även när det kommer till att hålla reda på kläder och småprylar.

Numera kan man gå in i nästan vilken butik som helst och hitta saker som går att använda för smart förvaring. Det finns dessutom en uppsjö av tips på internet, på hur man kan använda allt från kopparrör till tennisbollar för att förvara eller hänga det mesta i hemmet på olika sätt. Vill man vara säker på att undvika att använda prylar som är tillverkade i låglönefabriker, eller på ett icke hållbart sätt, blir det lite knepigare. Men det är fullt möjligt.

I en hall blir det lätt en himla oreda, framför allt om man har barn. Men med några enkla åtgärder kan man göra situationen betydligt mer hanterlig. En bra början är att införskaffa några korgar, som man kan förvara mössor, vantar och liknande i. Korgar går ofta att köpa i butiker som säljer hantverk från Afrika eller Latinamerika. Fyrkantiga korgar är mest effektiva med utrymmet, och har dessutom den fördelen att man kan spika upp den på väggen, istället för hyllor.

Tillverka själv

När det gäller förvaring är det enklaste ofta det bästa. Om du inte hittar en produkt som motsvarar det du söker, och som har tillverkats under schyssta förhållanden, kan du kanske tillverka den själv. Då kan du välja etiska material (återvunnen plast, trä som producerats på hållbart vis, etc.). Det går att komma långt bara med några tänger, en hammare och spik. Inte minst kan man hitta mycket på loppmarknader som går att modifiera på olika sätt, så att det passar ens behov perfekt.