Så blir hemmet mer hållbart

Det hållbara hemmet är något som blir allt mer frekvent använt av olika företag, till klimat- och miljökämpars glädje. Vad för material är bättre än andra och hur energieffektiviserar man sitt hem?

50-talsmo%cc%88bler-teckningDet är populärt att göra om gamla möbler, något som dessutom är mer hållbart att hela tiden köpa nytt. Men för detta behövs rätt redskap, köp till exempel verktyg online hos maskinspecialisten.com så har du det fixat.

Men hur ska man tänka för att göra sitt hem, och sina möbler, mer hållbara för framtiden? I en artikel i Göteborgs-Posten finns massor av tips från ett par som tillsammans driver en inredningsbyrå med just hållbarhetsfokus. De råd som en får av att läsa reportaget är bland annat att:

  • Ha koll på spännande innovativa material som lanseras, det kan vara allt från återanvänt spill från träindustrier till naturlatex. Bättre för miljön är plast.
  • Låt inredningen ta tid. Fundera ordentligt på hur du faktiskt vill ha och behöver hemma, och sedan hur du kan införskaffa detta på rätt sätt.
  • Välj bra material som håller länge samt går att ta hand om på sikt. Massivt trä, avtagbar klädsel. Undvik kromade möbler.
  • Leta först efter det du vill ha på second hand, ju längre livscykel desto bättre för miljön.
  • Undvik fossila material som metall och sten, det är energikrävande att bryta

Ikeas nya anpassningsbara lampor

Det hållbara hemmet kan dessutom vara smart. I Expressen kan vi läsa om nyheten att Ikea nu lanserar så kallade ”smarta lampor”, lagom till höstmörkrets intåg på våra nordliga breddgrader. Det är LED-lampor, -ljuspaneler och –ljusdörrar som ska kunna anpassas efter diverse olika situationer och ljusförhållanden i vardagen. Alla de nya lamporna styrs via fjärrkontroll och ha trådlös teknik för att få till dimring samt kallt eller varmt ljus. Det gör också att man kan spara på ström och el, vilket i sig är att spara på energi och därmed leva mer hållbart.

Mer info om hur man energieffektiviserar sitt hem kan man läsa sig till på Energimyndigheten bland annat. Här kan du göra en energikalkyl, få en hel massa snabba energisparartips samt lära sig om uppvärmning och energimärkning på olika produkter samt vad som menas med dessa. Läs vidare här.