Minska elförbrukningen hemma

När man köper nya möbler eller hushållsapparater är det dels viktigt att dessa förstås passar in i din inredning, att dessa får plats samt att dessa, om de går på el, inte drar på sig massor av kilowatt och kostar skjortan i elförbrukning.

virkesaffaren.seI en artikel i Aftonbladet kan vi läsa om de som benämns som energitjuvar, alltså de prylar vi äger som drar mest el hemma. Genom att veta och hålla reda på detta kan man nämligen spara både energi (som är bra för miljön) samt spendera mindre pengar och därmed spara en hel del varje månad. Gamla vitvaror drar mycket mer än vad man kan tro, ett smart sätt att spara pengar är till exempel att köpa nya, energisnåla vitvaror från Cylinda.

Vad gör vi av med i el?

Varje år gör ett genomsnittligt hem av med närmare 3000 till 6000 kWh el i Sverige. Det blir ytterligare pengar när man dessutom bor i villa och inte i en lägenhet, då tillkommer uppvärmning och varmvatten. Men det inte många vet är att man faktiskt kan minska sin elräkning om man är medveten om var kostnaderna ligger. Vad drar då mest?

  • Belysning och hemelektronik är vardera 26 % av ens elförbrukning,
  • Kyl och frys är 22 % cirka och övrigt som;
  • tvätt, disk och matlagning ligger även det på 26 procent.
  • Torkning är mest energikrävande i tvättstugan
  • Låt därför hellre kläderna lufttorka
  • Byt ut alla glödlampor mot LED

En glad nyhet som vi kan läsa om i Svenska Dagbladet är att de svenska småhusägarna faktiskt har minskat sin energiförbrukning under 2014 och att det är första gången det sker sedan 2000-talet. Men förmodligen var det den varmare vintern som bidrog till rekordlåga nivåer av energibehov.

Några som har ambitioner på att sänka hushållens elförbrukning är Västerås Kommun, som vi kan läsa om i en artikel i VLT. Med hela fem procents sänkning per person ligger målet och för den som både vill minska sin klimatpåverkan och samtidigt dryga ut kassan är energisparandet en god idé. Ett tacksamt och smart miljöengagemang med andra ord. Hoppas fler hoppar på detta tåg.