Mindre energiförbrukning med brasvärme

braskaminGenom att införskaffa en eldstad av något slag i hemmet kan man minska sin energiförbrukning rejält, och dessutom är det otroligt mysigt att sitta dör framför en sprakande brasa under kalla och märka kvällar. 

Vi har tidigare skrivit om ur man kan minska elförbrukningen hemma, vilket det ska tipsas om nu också fast lite på annat vis. Genom att införskaffa en braskamin kan man minska sina uppvärmningskostnader på huset rejält!

Anpassa effekten efter rummet

Det finns många olika typer av eldstäder att välja mellan, med allt från sommarstugevarianter till öppna spisar och moderna kaminer. Och ur energisparsynpunkt skulle man kunna säga att moderna kaminer är de bästa, men det gäller också att inte köpa en för stor kamin med för hög uteffekt, skriver Göteborgsposten. Om det genereras för mycket värme ur en kamin blir det således för varmt i hemmet, och bor man inte jättestort kan till exempel en kamin som har en uteffekt på elva kilowatt motsvara hela elva element. Bor man i ett modernt hus blir effekten också för stor, då isoleringen i dessa hus är betydligt bättre än i äldre hus. Om man sedan placerar en sådan kamin i sovrummet så blir det lätt olidligt varmt för den som ska sova där. Det gäller helt enkelt att man anpassar valet av kamin utefter vilken typ av boende man har, vad som är önskar effekt och vilket rum som kaminen ska stå i.

Fristående braskamin populärt

De flesta som väljer att skaffa någon typ av eldstad i sina hem väljer en fristående modern braskamin av något slag. Har man däremot redan en gammeldags öppen spis i sitt hem kan man enkelt sätta in en kamininsats i den för att kunna elda på ett mer effektivt vis. Skillnaden mellan en vanlig öppen spis och en kamin är stor och verkningsgraden i en kamin eller med en insats i spisen kan nå hela 80 procent.

Gjutjärn, plåt eller täljsten

Dagens kaminer är ofta gjorda i gjutjärn eller plåt, men gjutjärn håller värmen något bättre än plåt. Dessa kaminer kostar mellan 15 000 till 20 000 kronor. Är man beredd att gå över 20 000 kronor i inköpskostnad kan man få sig en täljstenskamin., vilket ger möjlighet till att lagra värmen ännu längre. Här är några olika typer på eldstäder:

  • Braskamin av gjutjärn eller plåt
  • Täljstenskamin
  • Murspis
  • Kakelugn