Matchokultur i byggbranschen

Byggbranschen frodas just nu och många har arbeten. Men det råder en stor matchokultur som är skadlig och som många människor vill se försvinna. 

5144078-woman-hands-with-paper-houseJa, byggbranschen frodas just nu och ger jobb åt över 300 000 människor, men frågan är hur länge då rotavdraget är på väg att minska. Vid årsskiftet vill Regeringen se en kraftig minskning i hur mycket man får dra av, detta till förmån för att ge mer pengar till bostadsmarknaden. Kanske kommer man få se en bransch som förändrar sig igen: vad man kan se nu är att det blir allt fler vita jobb och fler arbetstillfällen. Vad som dock verkar vara konstant är att det råder en mycket stor matchokultur. Detta är något som många tröttnat på skriver svd.se och resulterar i att man skrämmer bort många kompetenta personer som borde befinna sig inom branschen.

“Den svenska byggsektorn har länge brottats med att behålla personal. Det handlar bland annat om kvinnor, HBTQ-personer och människor med utländsk bakgrund – men det är många som inte trivs med den machokultur som råder.”

Man måste ändra attityden för att få in fler i branschen, och detta är nu något som man jobbar hårt på. kanske är det även viktigt att ändra synen på att utföra arbetet och även få fler att inte vara rädda för att ta i och med det bygga själva.

Bygg själv

Ett alternativ är att ta saken i egna händer när det kommer till olika byggprojekt. Har man ett projekt som man känner att man kan klara av kan man gå in på byggvarulistan.se och finna bra byggvaror och själv stå med hammaren i handen. Detta kan resultera i att man får en annan syn på byggprojekt samt den “typiska byggpersonligheten” när det blir gemene man som hugger tag.