Inreda miljövänligt och trivsamt

Hur inreder man hållbart när ett kontor ska skapas? Och vad finns det att tänka på för att medarbetare ska trivas?  

 

 

Hur ska man tänka när man inreder ett kontor egentligen? Bland annat är det viktigt att det är trivsamt, miljövänligt och hållbart inrett, anpassat för verksamheten och de anställdas behov. Med Schneider Exxact som strömbrytare för varje minsta detalj både snygg och miljöbesparande. Men vad mer finns det att tänka på, när det kommer till kontorsmiljö?

 

En hållbar inredning

 

I magasinet Residence Magazine går det att läsa om hur man kan tänka för att värna om miljön i inredning. Det gäller bland annat att köpa produkter av kvalitet som håller och kan repareras om de går sönder. En möbels livslängd ska vara lång för att det ska vara skonsamt för miljön att inreda med den till exempel. Den ska dessutom kunna återvinnas när den inte längre än bruklig. Det ska gå att separera materialen och materialen ska inte vara uppblandade.

 

Mer om hur du inreder på ett hållbart sätt för jordens framtida kvarlevande går det att läsa i denna artikel i Göteborgs-Posten:

 

Men att inreda hållbart är inte enkelt. Ofta hamnar man i dilemman där man till exempel måste välja mellan något som är tillverkat på ett klimatvänligt sätt men sedan har fraktats över halva jorden, eller något som är tillverkat i Sverige men på ett mindre medvetet sätt.

 

Inredning – detta är viktigt när man planerar kontorsmiljö

 

I en artikel i MetroJobb går det att läsa om hur en hjärnforskare menar att kontorets utformning påverkar både hälsa och produktivitet. Men hur ska man egentligen inreda för att medarbetare ska må bra och prestera på ett maximalt sätt? Inredning och design är vidare starkt kopplade till både välmående och prestation. Några saker en arbetsplats måste uppfylla för att vara trivsam är bland annat följande punkter, från artikeln i Metro:

 

  1. Undvik öppna kontorslandskap

 

Öppna kontorslandskap är oftast fulla av störningsmoment, och bör undvikas om det går. Forskning visar också att personer i öppna kontorslandskap mår sämre.

 

  1. Få bort onödiga störningsmoment

 

Har ni öppet kontorslandskap? Inför regler för störande ljud, till exempel att signaler på telefoner ska vara avstängda och att samtal ska tas någon annanstans. Team som pratar med varandra mycket bör sitta i en egen del av lokalen.

 

  1. Tänk på akustiken

 

Ljud kan sprida sig över stora ytor. Använd material som absorberar ljud, som stoppade möbler, textilier och akustikplattor. Undvik hårda reflekterande material, som kakel.

 

  1. Få in naturen

 

Människor upplever arbetsplatsen som trevligare och säger sig må bättre om det finns växter. Plastväxter funkar också, fast de såklart inte renar luften. Även naturbilder har bra effekt.

 

  1. Välj rätt färger

 

Människor presterar bättre i röda, gröna eller blå rum, jämfört med vita. Grönt och blått har en lugnande effekt, och med lugnet kommer ökat fokus. Rött ökar prestationen eftersom det upplevs som lite stressande.

 

  1. Satsa på ljuset

 

Ljus styr allt från dygnsrytmen till metabolismen och gör oss piggare och gladare. Forskning visar att rum mot solsidan gör att skolelever presterar bättre, och att patienter tillfrisknar snabbare. Inred med ljusa eller reflekterande material. Ha bra allmänbelysning, och belysning för olika uppgifter, till exempel skrivbordslampor.