Hur handlar man etiskt?

Det finns etiska möbler på marknaden. Men för att hitta dem kan man inte gå in på första bästa möbelbutik. Det är lite svårare än så att hitta möbler som har tillverkats med hänsyn både till miljön och till dem som arbetat med tillverkningen.

Det betyder dock inte att det är omöjligt. Intresset för etiskt producerade kläder och matvaror har börjat smitta av sig även på möbelhandeln, och utbudet håller långsamt på att bli bättre. Vill man vara säker på att få en möbel som inte bidrar till en sämre värld finns det vissa saker man kan göra på egen hand. Även om möbelföretagen har stor makt går det att sätta press på dem genom att utnyttja sin konsumentmakt.

1.Köp dyrt

Priset speglar ibland, men inte alltid, produktionsförhållandena. Möbler tillverkade i Sverige, där de anställda har rätt att ansluta sig till vilken fackförening de vill, har rätt att teckna kollektivavtal, och betalas en lön som det går att leva på, kostar mer. När Haglöfs hyllade företagets grundare Wiktor Haglöf med en ryggsäck där alla detaljer var tillverkade i Sverige blev priset på den färdiga produkten 5000 kronor. 

Ofta antas att produkter som tillverkas i Sverige är av bättre kvalitet, men så behöver det inte vara. När det gäller många typer av produkter kan det rent av vara så att kompetensen för att tillverka varan på rätt sätt inte finns i Sverige. 

Priset speglar också vilket material som har använts. Ju dyrare, desto högre sannolikhet att materialet inte innehåller farliga ämnen, eller att gifter inte har använts vid framställningen av produkten. Billiga metoder är ofta osäkra för de som arbetar med dem.

Det är inte alltid möjligt att köpa en dyr möbel. Man har för det mesta en budget att förhålla sig till. Det kan dock vara en bra idé att inte alltid jaga låga priser, utan att fråga sig vad man faktiskt får för pengarna också – och vad de som tillverkat möbeln får.

2. Köp begagnat

Vi konsumerar alldeles för mycket, vilket kommer att drabba alla på den här planeten på ett eller annat sätt, förr eller senare. Ett sätt att minska sitt fotavtryck är genom att köpa så mycket som möjligt av möbler och inredning begagnat.

Att fler får arbete i låglöneländer gör förvisso att de kan lyfta sig ur fattigdom, men för det krävs det att de betalas anständiga löner. Om man inte hittar möbler som motsvarar ens behov, och som har producerats under bra villkor, kan man leta på begagnatmarknaden istället. Om man sparar pengar på detta kan man kompensera genom att köpa något annat, som är tillverkat under bra villkor, för de pengar man sparar.

3. Läs på och ställ frågor

För att saker och ting ska ändras krävs också att vi konsumenter vågar vara besvärliga. När du är och tittar på en ny soffa i möbelbutiken, fråga då var den är tillverkad, och under vilka förhållanden. Om personalen inte kan svara, be då om kontaktuppgifter till huvudkontoret. Kanske kan inköparen svara på dina frågor. Eller kontakta tillverkaren direkt. Tänk också på att många använder sig av underleverantörer, så att en möbel som enligt tillverkarens uppgifter är tillverkad i ett land kan bestå av delar från många länder.