Gamla möbler – populärt eller inte?

När det kommer till intresset för gamla möbler har de flesta nog hört att det ökar allt mer. Men antikhandlarna berättar att det nu går dåligt för branschen och folk är enligt dem inte lika intresserade av antikviteter. Däremot ser vintageaffärerna att intresset för lite nyare retroprylar är väldigt stort.

534595-flea-market (1)

Länge har det påståtts att tv-program som antikrundan ökat intresset för historia och antikviteter. Men så är inte fallet enligt antikhandlarna. Antikbranschen går inte lika bra som förr eftersom dagens köpare vill ha mer moderna möbler. Ett flertal antikhandlare som säljer antikviteter i mellanprisklassen har de senaste åren sett en kraftig prisnedgång på klassiska antikviteter. Ett exempel är att en gustaviansk matsalsgrupp, som förr skulle gå för 50 000 kronor, i dag endast kostar 25 000 kronor. En anledning till att färre köper antikviteter är att den yngre generationen bor mindre och inte har plats för en massa prylar. Dessutom vill den nya generationen ha bekvämlighet, vilket man kanske inte får i en gustaviansk soffa. Läs mer.

Finns fortfarande intresse

Det finns dock självklart en rad antiksamlare som går till butikerna och köper riktigt exklusiva föremål för dyra pengar. Dessutom har antalet personer som letar efter fynd för att sedan sälja dem till trendmedvetna stadsbor ökat, kan man läsa i Göteborgs-Posten. Dessa personer drar sig inte från att ta ett snabblån för att kunna köpa en dyr antikvitet som de sedan antingen njuter av själv eller säljer vidare. För även om klassiska antikviteter säljer sämre än på många år, har det skett ett uppsving när det gäller lite yngre, men ändå gamla saker. Många gillar nämligen 50- och 60-talsprylar som snarare är retro eller vintage, än antika.

Vårda möblerna på rätt sätt 3399397-loppis-saker

Är man en utav dem som faktiskt gillar att köpa gamla grejer, oavsett om det handlar om antikviteter eller retroprylar, är det viktigt att man vet hur man tar hand om sakerna på bästa sätt. Gamla prylar måste nämligen tas om hand på rätt sätt för att fortsätta vara fina och i bra skick. På Sköna hems hemsida kan man läsa om ett par tips som kan vara bra att ha för att vårda sina loppisfynd på ett skonsamt sätt. Några av tipsen är:

  • Att läsa på först. Tar man reda på fakta om hur man exempelvis ska putsa en gammal ljusstake eller måla om en möbel, undviker man att skada möblerna och förstöra dem.
  • Att undvika dammsugaren. Dammsugaren river nämligen lätt bort flisor ur en fanering och kan även vara för klumpig för att hantera ömtåliga dyrbarheter.
  • Att försöka använda möbelpolish på slitna möbler innan man går loss med slipning. En möbelpolish i form av två delar olivolja och en del citronjuice kan göra underverk.
  • Att se upp med förgyllningar. De är väldigt ömtåliga och gillar varken vatten eller rengöringsmedel. Använd en torr bomullsduk för att dammtorka.