Dags att välja bort de stora kedjorna?

Hur mycket får det kosta andra människor att vi svenskar ska kunna handla billiga kläder? Det är en viktig fråga, om en ser vad en person tjänar i de fattiga länder som syr västerländska kläder. Viktigt är det att ta avstånd från sådana kedjor och istället välja närliggande alternativ, och med onlinehandeln är det möjligt.

885620-online-shopping

Extra plus med onlineshopping är att du kan göra det från soffan

7 kronor i timmen, det är vad Vina från Kambodja tjänar på att sy HM-kläder. För att få ihop tillräckligt med pengar jobbar hon upp till 12 timmar om dagen, någonting som självklart är betungande för den unga kvinnan. Och samtidigt som H&M har en vinst på 27 miljarder kronor per år, är det många fattiga som får minimum-lön för att jobba åt H&M. Dessvärre är det här inte bara ett problem när det kommer till klädföretag, nyligen rapporterades även om smink som var producerat av barnarbetare.

Trots detta är det många som fortsätter att handla från stora bolag snarare än välja de små. Detta för att de inte är medvetna om de stora problem men även för att de inte höjer blicken och ser andra bra alternativ – trots att det finns! Genom att gå online eller se sig om efter mindre tillverkare finns mycket att tjäna, förutom ett gott samvete. Dessutom kan mindre bolag eller online-företag ofta erbjuda ett större utbud och väldigt prisvärda alternativ. Ta exempelvis matborden här: http://confidentliving.se/produkter/mobler/bord/matbord.

Du hittar allt från mindre matord i marmor eller betong till större matbord i trä. Och eftersom du handlar online kan du lättare få en överblick kring priset, eller återkomma så snabbt bordet har hamnat på rea.

Detta är inte heller första gången den störa klädkedjan har problem som det Aftonbladet rapporterade om. I ett avsnitt från Kalla Fakta så granskade man deras produktion av kläder i Etiopien, som är ett av världens fattigaste länder. Lönerna var även denna gång extremt låga och dessutom styrs allt av en auktoritär regim – samtidigt menar H&M att deras närvaro skulle utveckla landets ekonomi. Men lönerna höll sig fortsatt låga.

Vad kan du göra?

För att undvika att stödja en dålig verksamhet rekommenderar vi att du alltid frågar var möblernas ursprung kommer ifrån och om möjligt – köp produkter som du vet har framkallats i Sverige. Det är även något mer trendigt nu när samhället allt mer bryr sig om natur, miljö och blir mildare.