Att tänka på

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om hur du som privatperson kan starta din egen möbelfirma, med både engagemang och inspiration samt givetvis kapital. En budget är superviktigt, samt att våga räkna på allt. Här går vi djupare ner i vad som är viktigt att tänka på när man funderar på att starta eget.

 Men det krävs som sagt mer än kapital och engagemang, ibland behövs det förutom dessa två huvudingredienser även kunskap och utbildning.

I DN kan vi läsa om hur två tjejer tillsammans startat en möbeldesignfirma. Båda har de stol.inredningstuderat design och möbelkonstruktion och inser vikten av att till exempel kunna de matematiska formlerna för att få rätt sittvinkel. För visst handlar möbelkonstruktion om både kreativitet och idéer men samtidigt tar matten en stor del i ekvationen – för att säga det med en dålig ordvits.

Dessutom är det bra att var två när man bestämmer sig för att försöka lyfta ett projekt till en affärsidé. Särskilt i början har det fördelen att man blir säkrare och kan stödja varandra, samt givetvis inspirera och pusha varann till att göra sitt bästa och prestera. Att dessutom hjälpa varandra när det känns som man kört fast och uppgivenheten är nära inpå, en dag är ena peppad och den andra dagan är den andra det. Det gäller att hålla upp varandra.

Utbildning i snickeri

Det kan således vara bra att ha antingen utbildats i snickeri eller jobbat med detta innan man bestämmer sig för att satsa på att starta eget, att kunna de olika träsorternas egenskaper och kvaliteter är a och o i många fall. Träet är ett levande arbetsmedel som ska hanteras enligt vissa regler – för optimalt resultat. Att vara bra att veta är också att trä både kan svälla och torka, skadas av fukt och stärkas av lack, men att olika träsorter reagerar väldigt olika.

Sedan krävs det givetvis att man vet hur man marknadsför sig så att det så småningom går att tjäna pengar på sitt uppehälle, sitt hantverk.