Att köpa kvalitet att vårda

I dag skriver vi om design som håller och som blir mer värd över tid. Vi skriver om Ikeas produkter, de som tagit sig till kultstatus och de som aldrig kommer att kosta mycket i andra hand. Vi skriver även om hur mat och möbler blir allt mer populära att köpa online. 

inredning. koppBra hantverk håller länge, titta bara på möbler från 1700-talet i massivt, snirkligt trä, eller breda golvtiljor i hus från andra sekel. Ett rejält golv kan en få till, bland annat med hjälp från parkettdesign.se. Sedan gäller det att ta hand om sina ägodelar, oavsett vilka de må vara.

I en artikel i Expressen Leva & Bo kan vi läsa om hur man faktiskt kan tjäna flera tusen kronor på välbevarade designklassiker – från Ikea. Bland favoriter, som är mer värda nu än när de köptes, kan en hitta Bokhyllan Hansa som är snyggt stringhylleinspirerad med mahognyplan. Åke-fåtöljer från 1950-talet i karmmodell kan vara värda runt 18 000 kronor, sideboards från 1950- och 1960-tal från möbeljätten kan även de vara värda en slant. Det som spelar roll för om möbeln ska öka i värde är inte bara designen, även kvaliteten på möbeln är givetvis att betrakta som värdeshöjande. Av den anledningen kommer aldrig massproducerande Billy-bokhyllor att bli värda mycket pengar, när den har tjänat sitt syfte hamnar den med största sannolikhet i stället i en sopcontainer.

Mat och möbler inhandlas nu även på nätet

Flera av Ikeas möbler är dock kopior av andra företags produkter, men mindre kostsamma. Därför är det lite komiskt att dessa är de som säljs som designklassiker i efterhand. I Svenska Dagbladet kan vi vidare läsa om hur möbler tar ordentlig fart i näthandeln, en handel som ständigt växer. Även matvaror är en produkt som börjat växa när det kommer till att shoppa på nätet, från tidigare ha köpts mest i fysiska butiker. Innan mat och möbler seglade upp på köphorisonten var det vanligast att inhandla böcker och kläder samt elektronik via nätet – tre produktkategorier som är alltjämt starka och populära att shoppa. Men nu har alltså även möblemang och matvaror blivit spelare att räkna med.